Voeding

De rol van voeding is cruciaal voor de sportprestatie. Voeding betekent energie voor ons lichaam. Het voedsel wordt verbrand en er komt energie vrij. Het voedsel dat wij dagelijks dienen binnen te krijgen om optimaal te kunnen functioneren bevat allerlei voedingsstoffen, zoals koolhydraten, vetten, vitamines, mineralen en vocht.

 

Wat is goede voeding?

Goede voeding doet veel meer dan het lichaam voorzien van de brandstoffen die het nodig heeft voor de productie van energie en lichaamswarmte. Goede voeding bevat alle voedingstoffen die we nodig hebben om optimaal gezond te zijn in de juiste hoeveelheden en de juiste verhoudingen onderling op de juiste plaats in het lichaam weten te krijgen.

Tegenwoordig kampen veel mensen met gezondheidsklachten men voelt zich vaak moe en beschikt niet over voldoende energie. Dat je bepaalde ziekten kunt voorkomen met een juiste leefstijl en voeding is bekend. Tanderosie kan je voorkomen door tanden minder vaak bloot te stellen aan voedingszuren en suikers.

Een grote inname van plantaardige transvetzuren, verzadigde vetten en te veel geraffineerde koolhydraten verhogen  het risico op hart- en vaatziekten evenals overgewicht en weinig beweging. Te weinig bewegen in combinatie met een te hoge energie-inname verhogen het risico op overgewicht en de gevolgen hiervan zijn bijvoorbeeld diabetes.

Maar wat is nu goede voeding? Goede voeding is voor mij dat een product vers, puur, natuurlijk en (indien mogelijk) biologisch moet zijn.

Wel:

– alles wat puur is, biologisch en onbewerkt: veel rauwe groenten, groene bladgroente, fruit, noten (ongebrand), zaden en kruiden, gedroogd fruit
– avocado (voor de goede vetten)
– rauwe chocolade en/of rauwe cacaopoeder (zeer rijk in antioxidanten)
– zilvervliesrijst, verschillende bonen, peulvruchten
– amandelmelk, rijstmelk of melk van andere granen of noten

 

Liever geen:

– te veel zout
– suiker en zoetstoffen
– sojaproducten (zeer bewerkt)
– witte meelproducten zoals wit brood, witte pasta, witte rijst (= geraffineerde koolhydraten)
– koekjes, gebak, chips, snoep
– frisdrank, sapjes uit pakken

 

Sporters

Vele miljoenen mensen zijn regelmatige sportbeoefenaars. Een sport beoefenen is niet alleen leuk maar ook goed voor de sociale contacten en voor de gezondheid. Regelmatig sporten maakt de bloedsomloop krachtiger en traint de spieren; door regelmatig te sporten voel je je lichamelijk en geestelijk beter. Ongewenste vetdepots kunnen door beweging worden afgebouwd; bovendien heeft beweging ook een positief effect op de bloedsuiker en de stofwisseling.

Maar er zijn ook enkele aandachtspunten om het optimale resultaat uit sporten te halen:

  • Meer lichaamsbeweging betekent tegelijkertijd meer energie behoefte. Een sporter verliest met transpireren mineralen en vocht.
  • Elke soort sportbeoefening stelt weer andere eisen aan het lichaam en daarom ook aan de voeding.
  • Voedingssupplementen zijn erop gericht om in combinatie met verstandige voeding en een grote dosis sportieve activiteit, een optimale werking te ontplooien. Verhoging van de energie beschikbaarheid is voor iedere sporter een belangrijk streven. Naast training en een verstandige leefwijze kunnen voedingssupplementen een goede bijdrage leveren. Het zuurstof gebruik bij sport is veel hoger dan normaal . Door het hoge zuurstofgebruik worden ook veel meer vrije radicalen gevormd. De sporter dient dan extra anti-oxidanten te nemen. Je kunt beginnen met een ruime inname van vitamine C. Behalve als anti-oxidant is vitamine C ook van belang in verband met de afvoer van gifstoffen die als gevolg van de inspanning in het lichaam ontstaan.
  • Geef je lichaam een dagje rust,  ga bijvoorbeeld  een rondje losfietsen in plaats van een herstelloop.
  • Ook met voeding kun je veel doen om het herstel te bevorderen. Na een (intensieve) training is het belangrijk om zo snel mogelijk de energievoorraden aan te vullen. In de ideale situatie betekent dat een snack met 1-1,2 gram koolhydraten per kilogram lichaamsgewicht direct na de inspanning en elke twee uur daarna tot de volgende training. Naast koolhydraten is ook de inname van eiwitten belangrijk. Het lichaam kan per keer ongeveer 20 gram eiwit opnemen en gebruiken voor herstel.